Сьогодні, 23 лютого 2021 року, в залі засідань райдержадміністрації відбувся публічний звіт голови Гайсинської районної державної адміністрації Людмили Головашич за 2020 рік.

Перед виступом голова райдержадміністрації привітала з днем народження та з народженням правнука голову Гайсинської районної спілки інвалідів Другої світової війни і Збройних Сил України Павла Очеретнюка.

 Виступ голови Гайсинської районної державної адміністрації Людмили Головашич за 2020 рік додається:

Організаційна інформація:

Гайсинщина – це район з потужним, а головне сучасним економічним потенціалом, розгалуженою мережею об’єктів соціального спрямування.              

Завдяки системній роботі районної державної адміністрації спільно  з органами місцевого самоврядування району, з підприємствами, установами, організаціями було досягнуто позитивних темпів економічного і соціального розвитку району.

Гайсинська районна державна адміністрація в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на підвідомчій території, а також реалізує повноваження, делеговані районною радою.

 Розуміючи високий рівень відповідальності за ефективність їх реалізації, робота райдержадміністрації протягом 2020 року спрямовувалася на забезпечення збалансованого соціально - економічного розвитку району, поліпшення соціального захисту населення та вирішення актуальних проблем життєдіяльності району.

Управлінська діяльність районної державної адміністрації має налагоджену системну роботу, яка здійснювалася згідно з планами роботи. Минулорічна діяльність райдержадміністрації була ефективною завдяки злагодженій роботі усіх структурних підрозділів райдержадміністрації і установ.

Структуру Гайсинської районної державної адміністрації протягом 2020 року складав апарат райдержадміністрації – 14 штатних одиниць та 9 окремих структурних підрозділів райдержадміністрації зі статусом юридичних осіб публічного права, всього 74 штатних одиниць.

Протягом звітного періоду підготовлено 251 розпорядження з основної діяльності, 54 розпоряджень з особового складу, 39 – з надання відпусток, 17 – про відрядження та 15 – з адміністративно-господарської діяльності.

До райдержадміністрації надійшло 194 звернення, з них 14 – колективних. Всі звернення вчасно були розглянуті та вирішені відповідно до компетенції.

 

З питань інвестицій:

Основним напрямком роботи районної державної адміністрації було і залишається залучення інвестицій в економіку району, створення нових робочих місць, збільшення рівня доходів жителів нашої громади.

Кошти освоєних інвестицій в основному було спрямовано на розвиток агропромислового комплексу, промислового виробництва та інфраструктури району.

В минулому році на території району було реалізовано інвестиційні проекти на загальну суму 7,0 млн.дол.США та 57,0 млн.грн.

Територіальні громади району постійно беруть участь в обласних конкурсах проектів розвитку територіальних громад, а це є додатковим залученням джерелом фінансування.

У 2020 році в обласному конкурсі розвитку територіальних громад брали участь Кунківська та Краснопільська сільські ради – ОТГ, де здобули перемогу у  2  проектах Краснопільська ОТГ та 1 - Кунківська ОТГ). На реалізацію проектів виділені кошти з фонду конкурсу (обласного бюджету) у сумі  485,0 тис. грн.

 Кошти були витрачені на облаштування спортивних та спортивно-ігрових майданчиків.

Значні інвестиції направлено на розвиток інфраструктури населених пунктів району (ремонт доріг, відновлення вуличного освітлення, реконструкція дитячих навчальних закладів).

З  агропромислових питань:

 

Агропромисловий комплекс Гайсинщини - це, безперечно, сьогодні локомотив економіки району.

В районі нараховується 23570 особистих селянських господарств та  95 сільськогосподарських формувань різної форми власності (кооперативи, фермерські та приватно-орендні підприємства, товариства).

У 2020 році зібрано зернових та зернобобових на  площі 30,4 тис. га, намолочено 136 тис. тонн зерна, урожайність 44,7  ц/га, що на 37,6 % менше, ніж у 2019 році, у зв’язку з несприятливими погодніми умовами (у червні- серпні місяцях була  засуха).

Кукурудзи  зібрано на площі 16,5 тис. га, урожайність – 43ц/га.

Крім того:

соняшник зібрано на площі 7,8 тис. га намолочено 18,6 тис. тонн, урожайність 23,8 ц/га,

  • цукровий буряк зібрано на площі 5, 2 тис. га з урожайністю 450 ц/га,
  • сої зібрано на площі 5,54 га з урожайністю 11,2 ц/га.

Під урожай 2021 року в районі посіяно 11 тис. га. озимих зернових, в тому числі: пшениці – 10,46  тис. га, ячменю – 440 га, жита – 100 га, озимого ріпака посіяно на 400 гектарах.

У 2020 році 25 фізичних осіб скористалися бюджетною дотацією за утримання 2210 бджолосімей, передбаченою постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 року № 107 та отримали 442 тис. грн. підтримку бджолярства.

Великий внесок у соціальний розвиток територіальних громад надають сільськогосподарські та промислові підприємства району, у тому числі ПрАТ «Зернопродукт МХП» та ТОВ «ПК «Зоря Поділля».

 З питань бюджету:

В результаті бюджетної децентралізації, яка розпочалась у 2015 році кардинально змінилась якість фінансового забезпечення територіальних громад. В районі відсутні дотаційні сільські ради, а ще в 2014 році їх було  25 з 26.

Обсяг доходів в базових бюджетах становить 98,7 млн. грн., з них в бюджетах сільських рад 30,9 млн. грн., в міському бюджеті 67,8 млн. грн.

         У 2020 році зведений бюджет району по доходах загального і спеціального фондів (з врахуванням всіх міжбюджетних трансфертів з державного та місцевих бюджетів) отримав 460,1 млн.грн., або 100,3% до уточненого плану на рік (уточнений план 455,4 млн.грн.). При цьому, частка власних надходжень доходів місцевих бюджетів в загальному обсязі надходжень зведеного бюджету району становить 61,1%, а частка трансфертів з державного та місцевих бюджетів – 38,9%.             

За 2020 рік до зведеного бюджету району (загальний і спеціальний фонди) надійшло доходів без трансфертів з державного та місцевих бюджетів в сумі 280,9 млн.грн., що становить 102,3% до уточненого плану на рік (заплановано 273,1 млн.грн.), порівняно з 2019 роком їх надходження збільшились на 12,5 млн.грн., або на 4,6%, а проти 2014 року – збільшилось на 200,7 млн. грн., або у 3,5 рази. Частка вказаних доходів у загальному обсязі надходжень проти 2019 року збільшилась на 13,5 відсоткових пунктів – 61,1%.

Найбільший обсяг в структурі надходжень доходів (без міжбюджетних трансфертів) у 2020 році займав податок та збір на доходи фізичних осіб – 59,7%.

За 2020 рік по зведеному бюджету району (загальний і спеціальний фонди) проведено видатків в сумі 468,0 млн.грн., і зменшились проти 2019 року на  83,8 млн.грн., за рахунок зменшення видатків на субсидії і пільги населенню на оплату житлово-комунальних послуг та на первинну медичну допомогу, оскільки у 2020 року частина цих видатків здійснювалось безпосередньо з державного бюджету, а проти 2014 року – збільшились на 236,8 млн.грн.

Потужний фінансовий стан району дає можливість для подальшого розвитку усіх сфер життєдіяльності.

Велике будівництво:

На території району реалізовується Програма Президента України в рамках проекту „Велике будівництво”.

Так, уже закінчені капітальний ремонт та відкритий рух по мосту через річку Сіб  на км 484-370  автомобільної дороги по міжнародній трасі М-12. Вартість робіт згідно договору та додаткової угоди на загальну суму понад      64 млн.грн.

Ця ділянка є однією із «фінальних» частин автодороги державного значення М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка, яка цьогоріч підлягала реконструкції в межах Вінницької області. Відтак траса повністю відремонтована і готова до експлуатації.

Продовжуються роботи ще на двох об’єктах:

Реконструкція приміщення ДНЗ №3 «ТЕРЕМОК» із застосуванням енергозберігаючих заходів. Вартість робіт згідно договору майже 9 млн.грн. Станом на 24.12.2020 року проплачені акти виконаних робіт на загальну суму понад 5,7 млн. грн.

Реконструкція першого поверху відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги головного корпусу комунального некомерційного підприємства „Гайсинська ЦРЛ Гайсинської районної ради”. Вартість робіт згідно договору 9 млн.грн.

Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О-02-04-08 Гайсин-Теплик протяжністю 7,133 км (м.Гайсин – с.Кущинці, Гайсинський район) та 9,927 км (с.Кущинці – с.Кіблич, Гайсинський район)  в межах Вінницької області.

Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О-02-04-07 /Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка/ - /Гайсин-Теплик/ , протяжністю 1,6 км в межах Вінницької області.

З питань соціального захисту:

В районі закріпилась стійка тенденція щодо зростання середньомісячної заробітної плати. Станом на 1 січня 2021 року середньооблікова кількість штатних працівників за звітній період становить 6588 осіб.

Управлінням соціального захисту населення, територіальним центром соціального обслуговування, іншими структурами соціального спрямування надається 25 видів державних допомог, забезпечується надання населення житлових субсидій та пільг (близько 9 тисяч отримувачів житлових субсидій,  понад 16 тисяч користувачів пільг), організація надання соціальних послуг (понад 1 тисяч одиноких  чи одиноко проживаючих  громадян похилого віку  отримують соціальні послуги), забезпечення соціальної інтеграції осіб з інвалідністю ( їх чисельність складає  3,2 тис. осіб , з  них більше 400 осіб  з інвалідністю в 2020 році забезпечені технічними та іншими засобами реабілітації), реалізація державної політики у сфері оздоровлення дітей та пільгових категорій населення (понад 1 тисячу дітей шкільного віку оздоровлюються щороку в санаторно-курортних закладах), забезпечується розроблення та виконання  комплексних програм та заходів соціального захисту  населення тощо.

Для підвищення якості життя населення  району одним із основних завдань управління є - забезпечення соціального захисту шляхом надання житлових субсидій, здійснення контролю за цільовим використанням коштів, передбачених для надання населенню субсидій на житлово-комунальні послуги.

Протягом 2020 року опрацьовано 24831 заява по призначенню субсидій на житлово-комунальні послуги та тверде паливо.

Вчасно та повному обсязі забезпечується помісячна виплата всіх видів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, сім’ям з дітьми, особам з інвалідністю з дитинства, дітям з інвалідністю та інших соціальних виплат вразливим верствам населення.

У 2020 році отримали державні соціальні допомоги та компенсаційні виплати 5168 особи на загальну суму  69,7 млн. грн., з них:

 - допомога при народженні дитини – 2395 особи на суму  18,5 млн. грн.;

 - допомога одиноким матерям – 378 особи на суму 6,5 млн. грн.;

 - допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю  -738 осіб на суму  17,6 млн. грн.;

 - допомога малозабезпеченим сім'ям – 235 сімей на суму 5,4 млн. грн.

664 особи з числа отримувачів державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючим особам, які досягли загального пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю отримали одноразову грошову допомогу в розмірі 1000 грн. у зв’язку з негативними наслідками поширення на території  України гострої респіраторної хвороби COVID-19 спричиненої коронавірусом.

116 фізичним особам-підприємцям виплачена допомога на дітей віком до 10 років на суму 1,5 млн.грн.

 Продовжується надання одноразової матеріальної допомоги  новонародженій дитині «Пакунок малюка». У 2020 році її отримали   137 новонароджених у пологовому відділенні.

В районі розпочата реалізація пілотного проекту з монетизації одноразової матеріальної допомоги «Пакунок малюка». 205 осіб отримали грошову компенсацію вартості одноразової допомоги «Пакунок малюка».

60 пакунків для малюків отримало пологове відділення Гайсинської лікарні у 2021 році.

В  районі у 2020 році – було 553 багатодітних сімей, де виховується  1912 дітей.

       З 2020 року розпочато виплату допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім'ях. Протягом року таку допомогу отримали 308 сімей на суму  7,4 млн. грн.

       У 2020 році  1 жінка району отримала  почесне  звання «Мати-героїня».

На належному рівні в Гайсинському районі проводиться робота щодо соціального захисту дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На первинному обліку  служби у справах дітей районної державної адміністрації перебуває 38 дітей-сиріт та 44 дітей, позбавлених батьківського піклування, з них влаштовано:

у сім’ї під опіку – 54  дитини;

у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу – 25 дітей.

В районі функціонує 5 прийомних сімей та 1 дитячий будинок сімейного типу в яких виховується 15 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На квартирному обліку перебувають 12 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У 2020 році розмір виплати на кожну дитину, яка проживає у прийомній сім'ї та будинку сімейного типу зріс на 25%.

        У 2020 році перераховані кошти та урочисто вручені сертифікати на придбання 3 квартир для осіб, з числа  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Демографічний стан:

         Станом на 01.01.2021 року населення Гайсинського району становить – 55252 осіб, в тому числі міського населення: 25697 осіб, сільського –   29555 осіб.

За останніх 5 років чисельність жителів, що проживають в сільський місцевості значно зменшилась.

У Гайсинському районі у 2020 році народилося 397 дітей, померло 1004 особи. Для порівняння - за 2019 рік народилася 471 дитина, померло – 935 осіб.

  1. Діти до 3-х років – 1901
  2. Діти від 3 до 6 років – 175
  3. Діти шкільного віку – 5502
  4. Студенти – 2550
  5. Безробітні – 2412
  6. Пенсіонери – 17020, у тому числі 1123 пенсіонерів-військовослужбовців,  
  7. Приватні підприємці – 2691
  8. Військовослужбовці – 2517
  9. Застраховані особи – 7465
  10. Особи, які працюють за межами району, орієнтовно 6 тисяч осіб
  11. Особи, що перебувають за кордоном, орієнтовно 8 тисяч осіб.

Таким чином на одного працюючого приходиться 1,7 пенсіонера.

З питань освіти:

Протягом 2020 року до сфери впливу відділу освіти Гайсинської районної державної адміністрації входили 21 заклад дошкільної освіти, 21 заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступеня, з них 3 навчально-виховних комплекси, 8 закладів загальної середньої освіти І-ІІ ступеня, 3 позашкільних заклади.

Станом на початок 2020/2021 навчального року у закладах освіти району отримували освітні послуги 5169 учнів, з них у міських школах – 3188.

Минулий рік був роком продовження реформування освіти та водночас став особливим через виклики, що з’явилися внаслідок світової пандемії. Освітянам довелося докласти значних зусиль для забезпечення рівного доступу здобувачів освіти до навчання в нових умовах та щодо стабільного розвитку галузі. В закладах освіти припинялося навчання у зв’язку з карантином, організовувалось дистанційне навчання. Навчальний рік 2019/2020 завершився у дистанційному режимі. Забезпечена можливість здобувачам освіти взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні. У 2020 році на території Гайсинського району працювали чотири пункти проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

 Усі пункти проведення ЗНО були забезпечені засобами індивідуального захисту: медичними масками, антисептиками, безконтактними термометрами, дезінфекторами для поверхонь, щитками і халатами для медиків, завдяки чому мали змогу повноцінно та безперебійно функціонувати у відповідності з чинним законодавством.

У 2019/2020 навчальному році  392  дев’ятикласники отримали свідоцтва про базову загальну середню освіту, з них 379 – свідоцтва звичайного зразка,    13 – свідоцтва з відзнакою.

277 учнів 11 класів отримали свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти, з них 262 випускники отримали документи звичайного зразка, 15 нагороджені Золотою та Срібною медаллю.

У рейтингу загальноосвітніх шкіл Вінницької області за підсумками ЗНО 2020 року, укладеному інформаційним освітнім ресурсом «Освіта.ua», ліцей №7 м. Гайсин посів 7 місце серед 362 закладів освіти області, 6 шкіл району увійшли до сотні кращих.

Невід’ємною та важливою складовою освітньої галузі району стала комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Гайсинської районної ради, створена у 2019 році.

У 2020/2021 н.р. у двох школах міста функціонує 5 інклюзивних класів, у яких 7 дітей з особливими освітніми потребами мають можливість здобувати освіту за інклюзивною формою навчання.

Забезпечено підвищення кваліфікації 772 вчителів за різними формами навчання.

Добрі результати показали педагоги району у Всеукраїнському конкурсі «Учитель року»:  9  педагогів із 5 навчальних закладів району взяли участь у   І турі конкурсу. У ІІ (зональному) турі конкурсу гайсинчани брали участь у всіх номінаціях.

Учитель зарубіжної літератури ліцею №7 м. Гайсин Мендусь Т.П стала переможцем та мала представляти Вінниччину на заключному етапі Всеукраїнського конкурсу, який був відмінений через карантин.

На початок 2020/2021 навчального року в районі налічувалося 21 заклад дошкільної освіти, в яких виховувалось 1602 дитини: 1113 – у  місті, 489 – у сільській місцевості.

Охоплення дітей віком від 3 до 6 років всіма формами дошкільної освіти становить 95,4 %.

100 % дітей 5-річного віку охоплено різними формами дошкільної освіти.

Кількість дітей дошкільного віку, які перебувають у черзі до закладів дошкільної освіти – 122.

Була ініційована та проведена певна робота з метою оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти. На розгляд Гайсинської районної ради 7 скликання (засновника) були подані обґрунтовані клопотання з пропозиціями прийняти рішення щодо ліквідації СЗШ І-ІІ ст. с. Рахни та СЗШ І-ІІ ст. с. Мелешків. 28 сесія Гайсинської районної ради 7 скликання розглянула питання ліквідації цих шкіл, проте рішення не були прийняті.

Створення опорних шкіл на території району дало б можливість перетворити окремі заклади загальної середньої освіти на філії. Протоколи конкурсної комісії та пропозиції щодо визначення переможців конкурсу були  подані засновнику - Гайсинській районній раді для прийняття відповідного рішення. Проте депутати зняли з розгляду сесії питання про затвердження рішення конкурсної комісії з визначення опорного закладу освіти у Гайсинському районі.

Свідченням величезного інтелектуального, творчого потенціалу  школярів Гайсинщини та їхніх наставників стали численні перемоги у олімпіадах та конкурсах. 39 призових місць, здобутих нашими юними інтелектуалами у ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад.

У ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Вінницького територіального відділення МАН України учні СЗШ І-ІІІ ст. №4 м. Гайсин вибороли 6 призових місць.  

Призерами ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості стали 7 учнів району.

У обласному етапі XIX Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка в 2020/2021 н.р. на рахунку гайсинських школярів 2 перемоги.

Проведений Всеукраїнський  онлайн-конкурс «Відун», присвячений Дню Героїв України, де серед 2644 роїв почесне перше місце здобув рій «Патріот» ліцею № 7 м. Гайсин.

На обласному етапі Всеукраїнського заочного конкурсу-звітів про роботу роїв Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») (молодша та середня вікові групи) юні джури 4 класу рою «Соколята» СЗШ І-ІІІ ст. № 4 м. Гайсин здобувши у підсумку почесне ІІ місце.

Команди Гайсинського району у відкритому чемпіонаті міста Вінниці зі спортивного орієнтування посіла друге загальнокомандне місце.

Проведено районний фестиваль вчительської та учнівської творчості «Проліски надії – 2020», участь в якому брали 480 школярів  та 72 педагогічних працівників.

У лютому 2020 року в  обласному етапі конкурсу «Зіркова мрія – 2020» юні гайсинчани здобули 6 перемог.

26 призових місць за підсумками Всеукраїнських та обласних змагань, конкурсів, виставок здобули вихованці районного Будинку школярів та молоді.

Завдяки творчій роботі працівників районної станції юних техніків за підсумками обласного огляду-конкурсу науково-технічної творчості Гайсинський район займає  І  місце в обласному рейтингу.

За підсумками 2019/2020 н.р. учні, переможці Всеукраїнських учнівських олімпіад, конкурсів, змагань, були нагороджені грошовими преміями.

З нагоди відзначення Дня працівників освіти відбулося нагородження педагогічних працівників за вагомі досягнення у 2019/2020 навчальному році. Колективам закладів загальної середньої освіти були вручені подарункові сертифікати за підсумками ЗНО-2020:

ліцею № 7 м. Гайсин на суму 40 тис. грн.,

 СЗШ І-ІІІ ст. с. Михайлівка на суму 15 тис. грн,

 НВК: СЗШ І-ІІІ ст.-гімназії м. Гайсин на суму 20 тис. грн,

 СЗШ І-ІІІ ст. с. Бубнівка на суму 15 тис. грн,

 НВК: СЗШ І-ІІІ ст. – ліцей м. Гайсин на суму 20 тис. грн,

 СЗШ І-ІІІ ст. с. Гранів на суму 10 тис. грн.

У 2019/2020 навчальному році  відбулися комплексні спортивні заходи районного рівня до березня, після чого були призупинені в зв’язку з введенням карантинних обмежень.  Командні підсумки були підведені за результатами проведених змагань. Харчування учнів було організовано в усіх школах району. Гарячим харчуванням були забезпечені 4377 учнів (84,7 % ).

Забезпечено обов’язкове безкоштовне харчування дітей пільгових категорій, визначених чинним законодавством. Всі учні 1-4 класів та діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, 5-11 класів харчувалися безкоштовно за рахунок місцевого бюджету, решта учнів 5-11 класів – за  рахунок батьківської плати та коштів спонсорів чи фермерських господарств.

Від початку 2020/2021 н.р. до місць навчання і додому підвозились 363 учнів (100 % від потреби) та 132 педпрацівника (100 % від потреби).

На маршрутах були задіяні 10 шкільних автобусів, один з яких був придбаний у 2020 році по районній програмі «Шкільний автобус».

Фінансування закладів освіти здійснювалося відповідно до чинного законодавства. Кошти субвенції з державного бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2020 році використані в повному обсязі.

Використання субвенції на НУШ у 2020 році – 1 млн. 820 тис. 899 грн.,

з них:

  • субвенція – 1 млн.632 тис.728 грн.;
  • районний бюджет – 188 тис.171 грн.

У 2020 році здійснено капітальні  ремонти  у закладах загальної середньої освіти на суму 514 тис. грн.

У закладах дошкільної освіти на суму 46 тис. грн. (ДНЗ с.Грузьке), у закладах позашкільної освіти на суму 28 тис. грн. (Гайсинський районний будинок школярів та молоді).

Поточні ремонти у закладах освіти району проведені  на загальну суму 134,3 тис. грн.

Придбано основних засобів на суму 3,6 млн. грн., інші необоротні матеріальні активи – 1,9 млн. грн., матеріали – 3,4 млн. грн., малоцінні швидкозношувані предмети – 552 тис. грн.

 

Медицина

До мережі медичних закладів району входять КНП «Гайсинська ЦРЛ Гайсинської районної ради» та КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Гайсинської районної ради».  

В структуру КНМ «ЦПМСД» входять 8 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, 8 фельдшерсько-акушерських пунктів, 23 фельдшерських пункти, клінічна лабораторія, інформаційно-аналітичний відділ, адміністративно-господарський персонал тощо.

Після створення в 2017 році двох об’єднаних територіальних громади (Краснопільської та Кунківської) відокремлені заклади первинної медико-санітарної допомоги цими громадами не створювались.

Укладено декларацій із сімейними лікарями станом на 01.01.2021 р.  понад 45,0 тис. осіб, з них дитячого віку – 9006. З лікарями міста укладено  32713 декларацій. Укладання декларацій та вибір лікаря здійснюється без врахування територіального принципу, відтак з лікарями АЗПСМ м. Гайсин уклали декларації значна кількість сільського населення. Частина населення району, яка ще не оформила декларацію і відповідно не обрала лікаря первинної медичної допомоги поки що продовжувала обслуговуватися закладом, в першу чергу при невідкладних станах, тобто обслуговувалося все населення району.

В рамках реалізації програми «місцевих стимулів» проводиться навчання в  ВНМУ ім. М.І. Пирогова  за кошти місцевого бюджету 2-х студентів, майбутніх лікарів загальної практики-сімейної медицини для сільської місцевості. На їх навчання використано в 2020 році 64,7 тис. грн.

На реконструкцію та ремонт приміщень амбулаторій і ФАПів було використано коштів на загальну суму  553,7 тис. грн., в тому числі на:   

  • Улаштування пандусу в АЗПСМ с.Носівці –  95, 0 тис. грн.
  • Улаштування пандусу  в АЗПСМ с.Зятківці –  42,0 тис. грн.
  • Встановлення системи  пожежної  сигналізації в  приміщенні  АЗПСМ   м.Гайсин –  241, 8 тис. грн.
  • Поточний ремонт вимощення будівлі АЗПСМ м.Гайсин – 125, 0 тис. грн.
  • Вогнезахисне оброблення дерев′яних конструкцій приміщення будівель  АЗПСМ м.Гайсин –  49, 931 тис. грн.

Всі амбулаторії загальної практики-сімейної медицини забезпечені санітарним автотранспортом, фельдшерські пункти – велосипедами.

 Структурні підрозділи закладу на 100 і більше відсотків забезпечені оснащенням з основного списку табелю оснащення закладу.

Також досягнуто 100% забезпечення усіх структурних підрозділів та медичних працівників необхідним оснащенням, що відповідає нормам облаштування для покращення лікування серцево-судинних захворювань, перелік якого складається з 8 одиниць і моніторинг забезпечення якими здійснюється Світовим банком.

За рахунок державного та районного бюджетів заклад забезпечено обладнанням для надання медичних послуг із застосуванням телемедицини в кількості 7 комплектів на загальну суму 763 тис. грн.

КНП «ЦПМСД Гайсинської РР» укладений договір з Національною службою здоров′я України на 2020 рік, що забезпечило фінансування закладу через цю службу. Відповідна робота проведена щодо укладання аналогічного договору на 2021 рік.

В 2020 році продовжена робота щодо комп’ютеризації та інформатизації робочих місць в закладі. В попередні роки були забезпечені комп’ютерами та медичною інформаційною системою робочі місця всіх лікарів. В минулому році комп’ютеризована реєстратура, також встановлені 3 робочі місця в лабораторії. Розпочати робота щодо комп’ютеризації робочих місць медичних сестер загальної практики. Загальна кількість комп’ютеризованих робочих місць в закладі – 38. На даний час направлення пацієнтів в лабораторію здійснюється сімейними лікарями через медичну інформаційну систему як і отримання результатів досліджень. З 01.01.2019 лікарями  розпочато і здійснюється ведення електронних медичних карт пацієнтів.

Вирішено питання і щодо прийому пацієнтів з гострими захворюваннями та ургентними станами. Щоденно функціонує черговий кабінет, який здійснює прийом таких хворих в даному кабінеті надана медична допомога 6,7 тис. хворих, в т. ч. з проведенням виїздів 527 хворим.

Лікарями ЦПМСД продовжена робота щодо виконання урядової програми «Доступні ліки». Протягом 2020 року лікарями закладу для проведення амбулаторного лікування пацієнтів в рамках програми «Доступні ліки» видано 20368 електронних рецептів, відпущено рецептів в аптечних закладах –17777 (87,28% від виписаних).

В 2020 році значно покращився рівень забезпечення медикаментами при амбулаторному лікуванні пільгових категорій населення. На забезпечення безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів, загальна кількість яких склала 4,9 тис., у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань використано коштів на загальну суму 1894,0 тис. грн. (попередній рік – всього 1558,4 тис. грн. ), з них  на забезпечення дитини, що хворіє на фенілкетонурію спеціальними продуктами харчування використано коштів на суму 102,9 тис. грн.

Також можна відзначити у 2020 році значне зростання рівня забезпечення інвалідів технічними засобами та предметами догляду, які отримали 92 особи  (з них 16 дітей) на загальну суму 823,5 тис. грн. (попередній рік –  430,4 тис. грн.).

Систематично здійснювалась робота щодо специфічної профілактики інфекційних захворювань – проведення профілактичних щеплень. Туберкулінодіагностику здійснено 1,7 тис. дітей.  Також закуплено туберкуліну 4800 доз  на суму 124,5 тис. грн.

Проведено  амбулаторне  лікування  454 осіб з  підтвердженим діагнозом COVID-19, із них 8 дітей  та  31 медичний працівник. Мобільною бригадою здійснено  763 виїзди, відібрано – 2730 мазків.

 

ЦРЛ

КНП «Гайсинська ЦРЛ Гайсинської районної ради»  віднесена до числа опорних лікарень Вінницького госпітального округу, а також внесена в перелік закладів охорони здоров’я, що визначені для госпіталізації пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID – 19.

Згідно «маршрутів пацієнта» в Гайсинську ЦРЛ госпіталізовувалися пацієнти на COVID-19 середнього та важкого ступеню важкості терапевтичного профілю з Гайсинського, колишніх Немирівського, Іллінецького, Оратівського районів та протягом короткого періоду і  з  м. Вінниці.

Створений відповідний ліжковий фонд, який складає з 130 ліжок. На даний час наявні умови для проведення кисневої терапії на 126 ліжках, що складає 97% від виділених (при встановленому показнику не менше 80%). Для цього була виконана наступна робота.

Здійснене будівництво нової мережі централізованої системи забезпечення киснем на 15 точок інфекційного відділення.

 Проведено ремонт, реконструкцію та монтаж значної кількості додаткових кисневих точок в діючій кисневій мережі головного корпусу.

Закуплено 80 кисневих балонів, а загальний фонд кисневих балонів в закладі доведено до 165 одиниць.

Заклад поповнений 22 кисневими концентраторами за рахунок коштів з різних джерел фінансування.

Придбаний контейнер для зберігання порожніх кисневих балонів, який встановлений біля кисневої рампи.

На даний час з метою забезпечення виробництва медичного кисню безпосередньо у закладі проводиться робота щодо монтажу стаціонарної кисневої станції (проведений киснепровід від головного корпусу до місця розташування кисневої станції, виготовлені компресор та ресивер, проводиться збір генератора потужністю 5,6 м³/год., що еквівалентно 20 балонам кисню за добу). Загальна вартість кисневої станції та робіт з монтажу – 892 тис. грн.

Створено 5 спеціалізованих медичних бригад із загальною кількістю 99 осіб, які забезпечують цілодобове обслуговування.

За минулий рік проліковано майже 1300 хворих з COVID – 19 та підозрами на дане захворювання, з яких з пітвердженим статусом – 182.

Проліковано майже 1500 хворих на пневмонії.

Забезпечення медикаментами та виробами медичного призначення стаціонарного лікування пацієнтів з підтвердженим COVID-19 проводилось безкоштовно в повному обсязі, інших пацієнтів – частково.

Впроваджена методика лабораторного дослідження імуноферментного аналізу (ІФА) на наявність антитіл (імуноглобуліни М) до коронавірусної інфекції.  Проведено близько 10,0 тис. таких досліджень.

       Виготовлена проектно-кошторисна документація та проведена її експертиза на реконструкцію приміщень першого поверху головного корпусу для розташування відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги.  На даний час у відповідності до виготовленої проектно-кошторисної документації здійснюється капітальний ремонт та реконструкція приміщень відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги в рамках програми Президента України «Велике будівництво» з облаштуванням в’їзду для прийняття пацієнтів, що доставлені спеціалізованим санітарним транспортом, накритого, захищеного від несприятливих погодних умов з дотриманням встановленого температурного режиму, забезпеченням наскрізного проїзду спеціалізованого санітарного автотранспорту та безперешкодного одночасного прийняттям двох одиниць санітарних автомобілів.  Передбачене облаштування протишокової операційної палати, зали інтенсивної терапії, палати з ліжками для тимчасового перебування пацієнтів та ін. 

Проведений ремонт блоку інфекційного відділення та ряду приміщень адміністративного корпусу ЦРЛ.

Гайсинська ЦРЛ поповнилася медичною апаратурою, обладнанням, та інструментарієм, побутовою технікою за рахунок коштів з різних джерел фінансування на загальну суму понад 6 млн. грн.

Придбана високовартісна медична апаратура та обладнання:

 2 мобільні рентгенівських системи (900,0 тис. грн.),

 3 апарати для штучної вентиляції легень (1521,0 тис. грн.),

 3 апарати високочастотних електрохірургічних,

 2 стерилізатори повітряних,

 аналізатор імуноферментний,

 апарат для анестезії (наркозна станція),

 апарат ШВЛ портативний, 

 3 моніторів пацієнта,

22 концентраторів кисневих (774,5 тис. грн.),

 24 насоси шприцевих,

 6 відсмоктувачів медичних електричних,

лапароскопічна медична стійка (646,7 тис. грн.),

 6 ліжок медичних функціональних,

 3 електрокардіографи та ряд іншого оснащення, що забезпечить покращення якості надання медичної допомоги населенню.

В 2020 році в закладі проведені 4 операції на головному мозку. Також слід зазначити, що в стаціонарі ЦРЛ протягом року проліковано 263 особи з гострим порушенням мозкового кровообігу.

Виписано 3584 електронних рецептів на препарати інсуліну, згідно яких отримано пацієнтами ліків на загальну суму 1739,5 тис. грн., в тому числі   574,5 тис. грн. виділено з районного бюджету.

Закладом укладені угоди з НСЗУ на надання медичних послуг за 13 пакетами медичних гарантій на загальну суму  49, 5 млн. грн.

Всі медичні працівники амбулаторних та стаціонарних підрозділів на 100% охоплені медичним страхуванням на випадок інфікування коронавірусною інфекцією та забезпечені в достатній кількості засобами індивідуального захисту і дезінфікуючими засобами.

З питань цивільного захисту:

У 2020 році проведено 68 засідань районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На засіданні комісії було розглянуто такі найважливіші питання:

-запобігання поширення коронавірусу в районі;

- проведення ремонту медичного обладнання КНП «Гайсинська центральна районна лікарня Гайсинської районної ради» без проведення процедури закупівлі «Прозоро»;

- про надання дозволу КНП «Гайсинська центральна районна лікарня Гайсинської районної ради» на закупівлю послуг по страхуванню 202 медичних працівників без застосування електронної системи  «Прозоро»;

- про придбання кисневої станції для подачі кисню КНП «Гайсинська центральна районна лікарня Гайсинської районної ради» та проведення пусконалагоджувальних, монтажних робіт;

- про проведення кисню медичного в палати стаціонарних відділень  КНП «Гайсинська центральна районна лікарня Гайсинської районної ради» та інші.

Співпраця та шефська допомога військовим службовцям Гайсинського гарнізону:

Райдержадміністрацією організовано та проведено вітання з врученням Почесних грамот та грошових винагород військовим Гайсинського гарнізону  з нагоди:

- Дня захисника Вітчизни,

- Дня Збройних сил України

-  6 річниці з дня заснування 59 окремої мотопіхотної частини.

У зв’язку із наближенням новорічних та різдвяних свят Гайсинська районна державна адміністрація долучилася до збору гуманітарної допомоги для підтримки військовослужбовців, які беруть безпосередню участь в ООС. До участі у гуманітарній допомозі вкотре приєдналися небайдужі жителі Гайсинської, Кунківської, Краснопільської ОТГ та підприємці району.

З питань культури:

В 2020 році в галузі культури проводилася робота щодо зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури, в тому числі і клубних установ – з метою  розвитку цієї галузі.

       Завершено роботи з перекриття покрівлі Бубнівського СБК на суму   500 тис. грн.

Продовжується ремонт музею етнографії с. Зятківці на суму 550 тис. грн. Зроблено капітальний ремонт даху музею гончарного мистецтва (музей-садиба братів Герасименків) с. Новоселівка на суму 200 тис. грн.

          Покладено тротуарну плитку біля входу в районний Будинок культури, зроблено бордюри на суму 42504 грн.

    Зроблено  гумове покриття на інклюзивному дитячо-ігровому майданчику в парку культури та відпочинку  ім.Б.Хмельницького на суму 360 тис.грн.

Парк культури та відпочинку ім.Б.Хмельницького взяв участь в 17 обласному конкурсі проєктів розвитку територіальних громад та отримав перемогу з проєктом «Приємний відпочинок – здоров’я та успішність” на реалізацію якого було виділено 275 тис. грн.

          На даний час в рамках проекту облаштовано доріжки тротуарною плиткою, виготовлені декоративні елементи та лавки із кованого заліза, встановлені елементи із каменів, деякі з яких штучно оброблені. Виготовлено скульптури із дерева, висаджено близько 300 саджанців 14 видів декоративних кущів та дерев.

На базі музею с. Новоселівка проходив Всеукраїнський пленер художників України. Учасниками пленеру стали кращі художники з Києва, Харкова, Донецька, Одеси, Ізмаїлу. Музей також відвідала делегація Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара». 

  Музей Гната Танцюри став учасником авторської програми Олега Володарського «Сповідь».

Про музей «Пам'ять Чорнобиля» знято кінофільм, який став учасником обласного  фестивалю «Кінометр».

В червні в селі Зятківці Гайсинського району проведене обласне свято фольклору ім. Гната Танцюри, приурочене 119-й річниці з дня народження нашого земляка. Він проведений у форматі онлайн. Перемогу в обласному конкурсі на краще виконання української старовинної народної пісні окремими виконавцями фольклору здобула Лідія Горошко.

           21 вересня 2020 року та 21 жовтня 2020 року відбулися урочисті заходи, присвячені відкриттю місцевих пожежних команд в с.Степашки на базі дитячого оздоровчого табору «Ювілейний» та с. Губник. Такі пожежні команди вже функціонують в Кунківській ОТГ, селах Нараївка, Гранів і Зятківці.

Робота закладів культури протягом року спрямовувалась на проведення заходів, що були пов’язані з відзначенням державних, народознавчих, професійних та пам’ятних дат українського народу.

 В районному Будинку культури  напередодні новорічних свят відбувся новорічний ранок для дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими потребами та дітей з багатодітних родин.

У зв’язку із введенням карантину, преважна більшість запланованих культурно-мистецьких заходів протягом року проводилась в режимі онлайн.

          Незважаючи на карантинні обмеження в Гайсинському районі триває і спортивне життя.

         Протягом 2020 року   проведено:

         -  Турнір з футзалу, пам’яті В.М. Луценка,

         -  Турніри з волейболу серед жіночих аматорських команд,

         -  Сільські спортивні ігри,

          -  Змагання зі спортивного орієнтування,

          -  Змагання з легкоатлетичного кросу,

      -  Спартакіаду школярів Гайсинського району 2019/2020 н.р., Спартакіада допризовної молоді Гайсинського району 2019/2020 н.р. Кращі спортсмени району успішно брали участь у Гімназіаді серед учнів закладів загальної середньої освіти Вінницької області у 2019/2020 навчальному році. Змагання Гімназіади, За попередніми результатами, команда Гайсинського району, набагато випередивши всіх суперників, виборола перше місце серед команд ІІ групи. Цей результат виявився також абсолютно кращим серед команд усіх трьох груп, в яких проводились змагання.

По всіх видах змагань наші команди здобували призові місця.

І це далеко не все, що зроблено на Гайсинщині в 2020 році.

На даний час в новоутворений Гайсинський район входять 14 об’єднаних громад: Бершадська міська, Гайсинська міська, Ладижинська міська, Дашівська селищна, Теплицька селищна, Тростянецька селищна, Чечельницька селищна, Джулинська сільська, Краснопільська сільська, Кунківська сільська, Ободівська сільська, Ольгопільська сільська, Райгородська сільська, Соболівська сільська.

Здійснюються ліквідаційні та реорганізаційні процедури Бершадської, Теплицької, Тростянецької та Чечельницької райдержадміністрацій.

Відбувається процес передачі об’єктів комунальної власності з підпорядкування районної ради у власність територіальних громад району. Територіальній громаді Гайсина передано 43 об’єкта. Краснопільській сільській територіальній громаді – 3 об’єкта.

Вивчаю ситуацію у кожній громаді новоствореного Гайсинського району. Зараз важкий час. Скрізь йде процес становлення. Я не прихильниця офіційних прийомів, надаю перевагу робочим поїздкам. У деяких громадах уже побувала, к планах побувати у кожній. Понад усе хочу, аби кожна громада була успішною і процвітаючою. Переконана, що всі громади новоствореного району приречені на успіх.

Завершуючи свій звіт хочу подякувати усім гайсинчанам за Вашу щоденну працю, за турботу про людей, за виховання та навчання дітей, повагу до громадян похилого віку.

Те що зроблено – наше спільне досягнення, те що маємо зробити – наша спільна відповідальність.

Дякую Гайсинщина!

 

Гайсинська районна державна адміністрація

Архів новин

Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4