Гарячка: коли варто пити жарознижувальні при ГРВІ? Застуду часто супроводжує підвищення температури. Інколи, це проходить безсимптомно, а деколи людина відчуває найменше її коливання.
Коли варто не збивати температуру і почекати, а коли потрібно одразу звертатися до лікаря читайте далі.
Температура тіла людини залежить від багатьох чинників, як зовнішніх так і внутрішніх, зокрема від часу доби, віку, фізичної активності чи вживання їжі. Наприклад, у спортсмена після двогодинного інтенсивного бігу (після подолання марафонської дистанції) температура може збільшуватися до 40—41 С.
Температура тіла може відрізнятися від середнього показника протягом доби: до 4-ї години вона знижується, а до 17-ї — піднімається. Коливання можуть досягати 1С.
У жінок температура тіла змінюється протягом менструального циклу.
У першій половині циклу вона може бути нижча на 0,5 С, ніж у другій (постовуляційний).
Ступені підвищення температури тіла:
- субнормальна (спостерігається у людей похилого віку і різко ослаблених людей) - 35-36 С.
- Субфебрильна (слабка) – коли температура підвищується не більше, ніж на 1 °С за максимальну нормальну температуру.
- Фебрильна (помірна) - температура підвищується на 1-2 °С
- Піретична, або високу - до З °С.
- Гіперпіретична (дуже високу) – більше ніж на З °С, порівняно з максимальною нормою.
Також температура тіла людини залежить від того, як ви її вимірювали. Фактори, що впливають на показники:
- тип термометру (ртутний, електронний, рідкокристалічний, інфрачервоний);
- місце вимірювання (у ротовій порожнині, на чолі, у пахвовій западині, у вусі, у прямій кишці);
- частота вимірювань;
- умови та спосіб вимірювання.
У пахвовій западині, як правило, температура нижча від базової на 0,8 С. У вусі показник може значно коливатися від реальної температури. Це залежить від наявності вушної сірки. Вимірювання у ротовій порожнині температури дасть в середньому нижчий показник на 0,5 С, натомість, у прямій кишці - вищий на 0,5 С.
Вплинути на результати може також жування гумки перед вимірюванням. Воно підвищує температуру у роті та вусі. Такий же вплив має куріння.
Пам’ятайте, що нормальний діапазон температури тіла є змінним і показує різницю в добовому, сезонному, менструальному циклах.
Знижувати температуру при гарячці у дітей та дорослих потрібно за різними показниками термометра.
Дітям потрібно знижувати температуру, яка сягає позначки 38 С. У дорослого пацієнта позначка термометра повинна перевищувати 38.5 С для того, щоб приймати жарознижувальні препарати.
Для зняття гарячки потрібно використовувати парацетамол або ібупрофен. Не вживайте ацетилсаліцилову кислоту (аспірин) для зниження температури. При застосуванні аспірину можливий синдром Рея, що викликає тяжкі ускладнення, як печінкову недостатність та енцефалопатію.
Поради:
- не збивайте температуру, якщо вона нижче позначки 38 - 38.5 С.
- не використовуйте для зниження температури аспірин
- при зниженні температури тіла звертайте увагу не лише на позначку термометра, але й на самопочуття
- не натирайте себе/дитину алкоголем, щоб збити температуру