У результаті руйнації Каховської ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, при переробці та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму - дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів рекомендують у найближчий час утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, не тільки в Херсонській області, а і в регіонах басейну річки Дніпро.
Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.
Дотримуйтесь наступних рекомендацій:
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товаро-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.
НАГАДУЄМО, що у разі виявлені загиблої тварини жителям Херсонщини необхідно негайно звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за номером телефону: +380976811289 або (0552) 32-17-37 та за адресою: вул. Перекопська, буд. 17, м. Херсон.
З метою забезпечення епізоотичної ситуації на Херсонщині просимо дотримуватися таких рекомендацій:
- не чіпати та не ховати загиблих тварин;
- не знімати хутро загиблих тварин;
- негайно повідомляти фахівцям ветеринарної медицини в разі виявлення нетипової поведінки тварин або в разі виявлення безпідставної агресії;
- місця, де знаходились хворі і підозрілі на захворювання тварини, предмети догляду за ними, одяг та інші речі, забруднені слиною та виділеннями від хворих тварин, підлягають дезінфекції;
- якщо є підозра на захворюваність свійської тварини чи птиці, то не споживайте продукти, зокрема молоко, м'ясо та яйця.
У разі нанесення людині травм (покусів) будь-якою твариною − негайно звернутися до лікаря, а при підозрі на сказ повідомити фахівців Держпродспоживслужби для встановлення 10-ти денного спостереження за твариною.
Наголошуємо, що неналежне поводження з рештками загиблих тварин є загрозою для поширення небезпечних інфекцій, у тому числі спільних для людини та тварини, як лептоспіроз, бруцельоз та інші.