Триває період новорічних свят, а також й справжнє свято для шлунка. Останнє часто призводить до порушень функціонування шлунково-кишкового тракту або й навіть інфекційного захворювання, що точно не сприяє гарному початку року.
Тому, аби свята залишили після себе лише приємні спогади, Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькі області рекомендує дотримуватися наступних порад під час приготування вдома страв до святкового столу:
• суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
• вживайте лише свіжоприготовлену їжу, салати заправляйте безпосередньо перед вживанням;
• зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2-х годин;
• не залишайте страви з новорічного столу для споживання на наступні дні, особливо за відсутності холодильника;
• свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
• зберігайте сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
• не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
• не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
• купуючи кондитерські вироби та інші продукти, звертайте увагу на умови їх зберігання та термін придатності: кондитерські вироби з масляним кремом слід зберігати при температурі 2-6 °С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
• під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
• не їжте та не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності, навіть якщо ця їжа має приємний запах і апетитний вигляд;
• слідкуйте за чистотою приготування страв, температурними режимами (гарне просмаження, тушкування тощо), дотримуйтесь рецептур та часу засолювання, маринування (риби, грибів, м’яса), не робіть великих запасів готових страв.
Свіжоприготовлене – завжди смачніше та безпечніше.
Варто пам’ятати, що салати з майонезом не можна зберігати довше доби навіть у холодильнику, а тим паче залишати надовго на столі при кімнатній температурі.
Щоб підготувати свій організм до різноманіття їжі та уникнути порушень функціонування шлунково-кишкового тракту, перед застіллям рекомендовано пити багато води, робити перерви між прийманням страв.
Не варто забувати, що переїдання та надмірне вживання алкоголю негативно впливає на організм людини, провокує загострення хронічних хвороб та виникнення нових.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечне!
Ці поради збережуть ваше здоров’я та допоможуть уникнути неприємностей у новому році: не захворіти інфекційними хворобами.