До уваги суб`єктів аквакультури. Підстави припинення дії договору оренди водного об’єкту

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 2013 р. № 420 затверджено Типовий договір оренди водних об’єктів, в якому передбачені підстави його припинення чи розірвання.

     Дія договору оренди водних об’єктів припиняється у разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

- ліквідації юридичної особи - орендаря або припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця (ст. 781 ЦК України, ст. 31 Закону України «Про оренду землі»).

     Дія договору припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

     Дія договору оренди водних об’єктів припиняється шляхом його розірвання за:

- взаємною згодою сторін;

- рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання іншою стороною передбачених договором обов’язків та випадкового знищення;

-  пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає його використанню;

- нецільового використання об’єкта оренди, а також з інших підстав, визначених законом.

     Невиконання стороною передбачених договором обов’язків, а саме невиконання п. 33 «Обов’язки орендаря» договору оренди водних об’єктів, в частині ненадання до територіального органу Держрибагентства інформації щодо обсягів виробництва продукції аквакультури у визначені строки за формою № 1А-риба (річна) "Виробництво продукції аквакультури за 20__р." та недотримання норм зон аквакультури та зональної рибопродуктивності по регіонах України, встановлених наказом Мінагрополітики від 30.01.2013 року № 45 є підставою для ініціювання припинення дії договору оренди водних об’єктів, шляхом його розірвання в судовому порядку.

     Підставами для розірвання договору оренди є:

- встановлення заборони загального водокористування (ст. 51 Водного кодексу України);

- нецільове використання об’єкта оренди (ст. 51 Водного кодексу України).

     Перехід права власності на об’єкт оренди, а також реорганізація юридичної особи - орендаря може бути підставою для зміни умов або розірвання договору.

     Водні об'єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків, визначених законом.

     Орендарі водного об'єкта зобов'язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо).

     При визначенні таких місць перевага надається традиційно розташованим місцям масового відпочинку.

     У межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування, крім випадків, визначених законом.

     Заборона загального водокористування водними об'єктами, наданими в користування на умовах оренди, та їх нецільове використання є підставою для розірвання договору оренди.

     Загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об'єктів без застосування споруд або технічних пристроїв та з криниць) безкоштовно, без закріплення водних об'єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів.

     На водних об'єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем, за погодженням з органом, який надав водний об'єкт в оренду.

     Водокористувач, який узяв водний об'єкт у користування на умовах оренди, зобов'язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об'єкті, наданому в оренду.

     Якщо водокористувачем або відповідною радою не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень.

Наказ №45

Форма 1а риба бланк

Announcements of events

Гайсинська районна державна адміністрація

 

 

Архів новин

July 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
  • DSA
  • About the district
  • News and announcements
  • Economy, investment
  • Public information
  • Civil society
  • Administrative services
  • More