Ентеровірусні інфекції належать до кишкової групи інфекцій. Віруси залишаються стійкими в навколишньому середовищі: каналізаційних водах та фекаліях вони зберігають свою життєдіяльність
при температурі +4С протягом кількох місяців, при температурі +50-55С – 30 хвилин. Кип’ятіння знешкоджує віруси за декілька секунд.
Найчастіше зараження відбувається при вживанні людиною в їжу забруднених вірусами овочів, фруктів та питної води. Захворювання відбуваються переважно влітку та восени. Більшість випадків протікає або як простудоподібні захворювання, або взагалі без клінічних проявів.
Основними ознаками захворювання є: підвищення температури, слабкість, головний біль, нудота, пронос, почервоніння шкіри та висипи.
Захворювання передається: через хворих та бактеріоносіїв, в яких ознаки хвороби відсутні.
Щоб запобігти захворюванню на ентеровірусну інфекцію, необхідно:
- пити тільки кип’ячену або бутильовану воду;
- не пити воду з неперевірених джерел;
- мити руки з милом перед кожним прийомом їжі, після відвідування вбиральні, після повернення з вулиці;
- овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити та обдавати окропом;
- при кашлі та чханні прикривати ніс і рот одноразовими серветками, які слід викидати після використання;
- користуватися індивідуальним посудом;
- не купатися в непроточних водоймах, місцях несанкціонованих пляжів;
- не ковтати воду під час купання.
Шановні громадяни, пам’ятайте!
Якщо захворювання не вдалося уникнути - займатися самолікуванням не варто. При перших проявах інфекційного захворювання слід негайно звернутися за медичною допомогою в лікувально-профілактичний заклад. Від дотримання вищезазначених правил залежить ваше здоров'я і життя!