З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликає населення дотримуватися елементарних правил особистої гігієни та безпечних умов харчування.
В умовах становлення теплого періоду року, враховуючи наближення святкових та поминальних днів, в період яких населення активно проводить відпочинок на природі, вкотре необхідно згадати про основні правила профілактики кишкових інфекцій.
Шановні вінничани та гості міста, звертаємо вашу увагу на те, що при профілактиці кишкових інфекцій на першому місці – обов’язкове дотримання правил особистої гігієни:
- ретельне миття рук з милом перед вживанням їжі, після перебування в громадському транспорті та відвідування туалету;
- під час відпочинку (туристичні мандрівки, відпочинок на природі) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
- не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби), звертайте увагу на умови їх транспортування до місця відпочинку;
- не вживайте м’ясні та молочні продукти, що були придбані на стихійних ринках, з рук у невідомих приватних осіб;
- при придбанні м`ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтесь в термінах придатності;
- перед вживанням свіжих овочів чи фруктів, слід їх ретельно вимити і бажано обдати окропом;
- при вживанні м'яса, птиці, морських продуктів піддавайте їх належній термічній обробці;
- не залишайте готову їжу при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години;
- не зберігайте їжу тривалий час, навіть у холодильнику;
- при зберіганні в холодильнику чи приготуванні страв, не допускайте контакту сирих і готових харчових продуктів, використовуйте окремий розділочний інвентар (ножі, дошки).
Виконання цих нескладних порад дасть можливість уникнути захворювання на гострі кишкові інфекції чи харчові отруєння! Гарних свят!