Управління агропромислового та економічного розвитку Гайсинської райддержадміністрації спільно з головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує:

„Попередження отруєння медоносних бджіл”

Щороку в період масових обробок полів реєструються випадки отруєння бджіл отрутохімікатами. Отруєння бджіл – це наслідок несвоєчасного попередження пасічників про час, місце, діючу речовину, характер хімічних обробок сільгоспкультур, термін дії препарату, відсутність іншої інформації щодо обробки полів, тобто порушення законодавства про використання отрутохімікатів.

Питання отруєння бджіл слід розглядати не з точки зору протистояння «пасічник – фермер», а з точки зору взаємної зацікавленості. Відомо, що завдяки запиленню ентомофільних культур (соняшник, гречка, рапс) їх врожайність підвищується в середньому на 30%. Тому господарники повинні бути зацікавлені в існуванні бджіл. Відповідно й пасічники отримують мед тоді, коли поля фермерів захищені від шкідників.

Взаємовідносини між суб’єктами господарювання та власниками бджіл регламентуються Законом  України «Про бджільництво», Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл (затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини
№9 від 30.01.2001), Державними санітарними правилами "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві" ДCанПіН 8.8.1.2.001-98, іншими нормативно-правовими документами. Відповідно до чинного законодавства, забороняється проводити оранку та будь-яким іншим чином руйнувати медоносні угіддя, застосовувати засоби захисту рослин, стимулятори росту, мінеральні добрива, інші препарати та здійснювати будь-які роботи, що можуть призвести до фізичного знищення бджіл під час медозбору.

Крім того під час застосування пестицидів необхідно дотримуватись й інших вимог, зокрема:

  • працівники сільськогосподарського підприємства повинні бути обізнані з правилами застосування пестицидів та мати Допуск до робіт з пестицидами і агрохімікатами;
  • асортимент, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», а також в Додатку до Переліку;
  • застосування пестицидів повинно бути екологічно та економічно обґрунтоване;
  • у період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи;
  • швидкість вітру під час застосування пестицидів: до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне);
  • всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10° C;
  • при застосуванні засобів захисту рослин обов’язкове додержання санітарних вимог, викладених у Державних санітарних правилах "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві" ДCанПіН 8.8.1.2.001-98, інших нормативних документів.

Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, територію і культури, що будуть оброблюватися, форми і методи його застосування, вказівку щодо часу ізолювання бджіл. Рекомендується також інформувати жителів  населених пунктів, прилеглих до полів, які будуть оброблятись пестицидами, про проведення даних видів робіт шляхом розміщення оголошень на дошках об’яв у громадських місцях  (біля магазинів, зупинок транспорту тощо).

Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики. Без зазначеної реєстрації тяжко щось довести в суді в разі виникнення отруєння.

Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою. В разі розміщення пасіки на ділянках (наприклад ліси та лісополоси, в яких цвітуть медоноси (липи, акації тощо)), які прилягають до посівів чи насаджень і на яких можуть бути застосовані пестициди, пасічник повинен також повідомити власників сільськогосподарських угідь в радіусі 10 км про перебування пасіки в зоні можливого обробітку сільськогосподарських культур пестицидами. Слід приділяти особливу увагу на угіддя, які межують із територіями, де бджоли проводять медозбір.  Особлива небезпека для бджіл виникає під час цвітіння ріпаку, соняшнику, гречки, дерев у садах та лісових насадженнях (акації, липи, ін.). В цей час активно використовують пестициди, особливо за допомогою авіації, в т.ч. й при застосуванні десикантів.

Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або забезпечити ізоляцію бджіл у вуликах на відповідний термін токсичної дії конкретного пестициду.

Обробку сільськогосподарських угідь проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години.

Слід пам’ятати, що попри рекламу, немає абсолютно безпечних пестицидів для бджіл.

Взаємоповага між підприємцем та бджолярем, врахування ними інтересів один одного – є найкращою гарантією унеможливлення пошкодження медоносних бджіл та отримання великого та якісного врожаю сільськогосподарських культур.

Нехтування інтересами бджолярів, і, водночас, нехтування попередженнями господарників про проведення захисних заходів на сільськогосподарських угіддях може призвести до вкрай негативних наслідків: загибелі бджіл, погіршення якості меду, конфліктів, дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової або кримінальної відповідальність згідно із законом.

Доцільно звернути увагу на використання як пасічниками і агровиробниками інтернет-ресурсу – система моніторингу “Grand expert” (веб-сайт: www.grand.expert), активне використання якого сприятиме покращенню комунікації між ними, що разом із обізнаністю із вимогами нормативно-правових актів стане додатковим дієвим механізмом по запобіганню отруєнь бджіл. На цьому сайті вже відмічені окремі території, на яких знаходяться пасіки.

Гайсинська районна державна адміністрація

 

 

Архів новин

Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4