З метою виконання завдання щодо створення у закладах освіти безпечного середовища, організації здорового, раціонального та безпечного харчування учнів та вихованців, поширення знань і навичок здорового харчування, визначеного Указом Президента України
від 7 грудня 2019 року № 894 «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей», на виконання вимог «Регіонального плану заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування для дітей у закладах освіти Вінниччини на 2019-2020 роки», за дорученням голови Гайсинської РДА Сергія Кавуна 06 лютого 2020 року у залі засідань Гайсинської районної державної адміністрації було проведено семінар-навчання з операторами ринку і постачальниками продуктів харчування до освітніх закладів району.
У заході взяли участь керівники органів управління освітою району та ОТГ, структурних підрозділів райдержадміністрації, керівники окремих закладів освіти району та ОТГ.
До присутніх звернувся начальник Гайсинського районного управління головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Сергій Кугот з інформацією щодо здійснення контролю за операторами ринку та постачальниками продукції у заклади освіти, визначив основні чинники забезпечення здорового харчування та надав статистичні дані про захворювання дітей на кишкові інфекції у 2019 році.
Начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ростислав Горішевський наголосив на основних вимогах чинного законодавства щодо постачання, умов зберігання, транспортування та супроводжуючих документах на продукцію. Також акцентував увагу на маркуванні продуктів харчування та їх відповідності діючим Державним стандартам України.
Продовжуючи роботу семінару начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Марія Бень довела до відома присутніх результати перевірок закладів загальної середньої та дошкільної освіти, зосередила увагу на критичних точках та факторах, які можуть призвести до харчових отруєнь вихованців, забезпеченні умов для зберігання у складських приміщеннях продуктів харчування, їх транспортуванні та дотриманні вимог до товарного сусідства під час перевезень спеціально обладнаним транспортом, роз’яснила порядок заповнення графіка постачання харчових продуктів.
На семінарі-навчанні було звернуто увагу присутніх на виконання пунктів 3, 4 Плану заходів щодо забезпечення дітей високоякісними продуктами харчування вітчизняного виробництва, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2012 року № 865-р.
У ході роботи працівники Держпродспоживслужби відповіли на запитання постачальників продукції та керівників закладів освіти.