Про зміни порядку надання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг населенню

Програма «Житлові субсидії» запрацювала в Україні ще з 1995 року і до сьогодні залишається основним механізмом соціального захисту малозабезпеченого населення країни в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.  Протягом останніх років  уряд України максимально працює над спрощенням умов надання житлових субсидій та робить цей процес зручним та доступним для кожного громадянина України.

На сьогоднішній час нашим  урядом продовжується процес вдосконалення механізму надання житлових субсидій у грошовій готівковій формі. Так рішенням уряду від 14.04.2021 та 19.05.2021 року було прийнято постанови №420 та 505, якими затверджено нову редакцію «Положення про порядок призначення житлових субсидій» № 807, яка набирає чинності з          01.05.2021 року.

Нові правила призначення і нарахування субсидій викликають багато запитань у існуючих та потенційних отримувачів даної державної допомоги.

ꜝꜝꜝ Тому в першу чергу хочемо звернути увагу на категорії громадян яким необхідно, протягом перехідного періоду ( з травня до кінця вересня 2021 року), оновити документи для призначення житлової субсидії:

  • одержувачі субсидій у грошовій безготівковій формі;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • особи, які орендують житлові приміщення на підставі договору найму;
  • індивідуальні забудовники, будинки яких не прийняті в експлуатацію;
  • громадяни, у яких відбулися зміни у складі зареєстрованих у домогосподарстві;
  • громадяни, яким субсидію було призначено без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), які фактично не проживають за місцем реєстрації.

Звертаємо увагу, що за вище вказаними категоріями населення зберігається право на призначення житлової субсидії з травня 2021року у разі подання ними нової заяви та декларації протягом перехідного періоду.

Заяву можна подати особисто, надіслати поштою або онлайн (через сайт Міністерства соціальної політики або через Єдиний портал електронних послуг перейшовши за посиланням: https://subsidii.mlsp.gov.ua/).

Бланки Заяви та Декларації можна роздрукувати з офіційного веб-сайту Мінсоцполітики з метою їх надання в паперовій формі особисто або надсилання поштою до органів соціального захисту населення, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та посадових осіб центру надання адміністративних послуг.

При особистому зверненні з питань призначення житлової субсидії при собі обов'язково необхідно мати: паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код), інформацію про паспортні дані та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) членів домогосподарства та членів їх сімей (в тому числі, які зареєстровані за іншою адресою), інформацію про особові рахунки організацій-надавачів житлово-комунальних послуг (зазначається у платіжних квитанціях або розрахункових книжках), інформацію про виплатні реквізити банківської установи для виплати субсидії.

Прийом документів для призначення житлових субсидій проводиться на рівні:
  - відділів соціального захисту відповідної територіальної громади або визначених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради;
  - уповноважених осіб старостинських округів;

  - посадових осіб центру надання адміністративних послуг (у разі їх створення).

Також звертаємо увагу, щодо визначення права на отримання житлової субсидії з урахуванням майнового стану членів домогосподарства. Відповідно до пункту 14 нової редакції 848 постанови КМУ право на субсидію втрачають ті хто:

  • здійснив покупку квартири, земельної ділянки, транспортного засобу (крім мопеда або причепа), товарів довгострокового використання на суму понад 50 тис. грнодноразово протягом року, що передує року звернення за субсидією;
  • має банківський депозит у сумі понад 100 тис. грн;
  • здійснив купівлю-продаж валюти та банківських металів протягом року до звернення за субсидією на суму понад 50 тис. грн;
  • декларує відсутність доходу і перебував за кордоном понад 60 днів, за винятком перебування на лікуванні, у відрядженні, для нагляду за дитиною;
  • має заборгованістьз оплати житлово-комунальних послуг та з оплати аліментів понад три місяці;
  • не повернув до бюджету незаконно отриману субсидіюза попередній період;
  • має авто, якому менш ніж 5 роківз дати випуску;
  • має два і більше автомобілів, яким немає 15 роківз дати випуску;
  • не має доходіві при цьому ніде не навчався, не працював, не мав статусу безробітного.

У наданні субсидії також буде відмовлено, якщо загальна площа житлового приміщення перевищує 130 м2 для квартир та 230м2 для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування; житлових приміщень, на які оформлено два і більше окремих особових рахунки на оплату житлово-комунальних послуг, за умови, що загальна площа частини або окремого житлового приміщення кожного домогосподарства, на яку призначається субсидія, не перевищує 130 кв. метрів для квартири, 230 кв. метрів для індивідуального будинку; житлових приміщень, якими забезпечено за рахунок державного чи місцевого бюджету осіб з інвалідністю з ураженнями опорно-рухового апарату, які пересуваються на візках).

Стосовно автоматичного призначення житлової субсидії на період  2021-2022років потрібно зазначити, що відповідно до вище згаданої 505 постанови КМУ «домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років і які не належать до категорій, що мають подати нове звернення,призначення житлової субсидії буде проведено автоматично (без звернень громадян) на підставі відомостей отриманих від органів ДПС, ПФУ та організацій надавачів комунальних послуг».

Підсумовуючи все вище зазначене, після надходження результатів верифікації від Мінфіну, 70% одержувачам житлової субсидії за новими критеріями в найкоротші терміни буде проведено управлінням соціального захисту населення Гайсинського району автоматичний перерахунок.

Гайсинська районна державна адміністрація

Архів новин

Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4