Гайсинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області повідомляє, що на території України, відповідно до діючих норм законодавства ст. 20-21 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" поступово впроваджується система НАССР на об’єктах (потужностях), що здійснюють діяльність з харчовими продуктами, зокрема, закладах громадського харчування.
Дана вимога поступового впровадження системи визначена у прикінцевих та перехідних положеннях вищевказаного Закону в редакції №1602.
Кінцевим терміном впровадження системи є 20 вересня 2019 року.
НАССР – це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
Вимоги для виконання операторами ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів щодо впровадження системи НАССР, визначені у Наказі №590 від 01 жовтня 2012 року "Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)" і є обов’язковими.
Впровадження системи НАССР включає розробку програм-передумов, що складаються з 14 процесів, основними з яких є:
- належне планування виробничих приміщень, допоміжних та побутових приміщень з створенням зменшення ризику перехресного забруднення;
- належне утримання стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування;
- відповідний стан вентиляції, водопостачання, водовідведення, електро- та газопостачання, освітлення;
- забезпечення належної якості води, льоду та допоміжних матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
- забезпечення чистоти поверхонь, в т.ч. процедури прибирання, миття та дезінфекції приміщень і поверхонь;
- здоров’я та гігієна персоналу;
- створення належних умов для захисту харчових продуктів від забруднення;
- належне зберігання продуктів на підприємствах;
- виготовлення продукції з врахуванням вимог технологічного процесу;
- правильне поводження з відходами виробництва;
- контроль за відсутністю шкідників на виробництві, вжиття профілактичних заходів;
- безпечне зберігання та використання токсичних сполук і речовин;
- специфікація та контроль постачальників;
- відповідне транспортування готової продукції та сировини за наявності належних умов;
- наявність відповідного маркування харчових продуктів та інформування про це споживачів.
Пам'ятайте: відповідальність за впровадження системи НАССР на вашому об’єкті покладається особисто на вас!
Порушення вимог чинного законодавства та невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках - тягне за собою накладання штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.