ДО ВІДОМА ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

Управління соціальної та молодіжної політики Гайсиннської райдержадміністрації інформує, що станом на 01.01.2019 року на території району проживає 270 внутрішньо переміщених осіб, з 188 родин. З них 64 дитини, 12 осіб з інвалідністю, 70 пенсіонерів.

 

Особа набуває правового статусу внутрішньо переміщеної особи через поставлення на облік в структурному підрозділі з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад за місцем фактичного проживання в Україні, про що видається довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (в народі – «довідка переселенця»).

Соціальні виплати переселенцям

Взята на облік внутрішньо переміщена особа має право на низку соціальних виплат.

  1. 1. Щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг.

Підстава виплати адресної допомоги

Адресна допомога оформляється і виплачується в порядку та на умовах, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг». Протягом 2018 року згідно постанови з державного бюджету було виплачено 1241,7 тис. грн.

Період виплати адресної допомоги

Допомога нараховується і виплачується з дня звернення за її призначенням на термін шість місяців. Для призначення допомоги на наступний шестимісячний термін представник сім'ї подає заяву, в якій повідомляє про брак змін, що впливають на призначення грошової допомоги, а також пред'являє довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб всіх членів сім'ї.

Розмір адресної допомоги

для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти) – 1000 грн на одну людину;

для працездатних осіб – 442 гривні на одну людину;

для осіб з інвалідністю I групи – 130 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (це 1784,90 грн);

для осіб з інвалідністю II групи – 115 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (це 1578,95 грн);

для осіб з інвалідністю III групи – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (це 1373 грн).

Якщо в складі сім'ї, якій виплачується допомога, відбулися зміни, то розмір грошової допомоги перераховується з місяця, наступного за місяцем виникнення таких змін, за заявою уповноваженого представника сім'ї або інформації компетентного органу.

Умови виплати адресної допомоги

Для оформлення і подальшого отримання адресної допомоги внутрішньо переміщеними особами мають дотримуватися такі умови:

  1. 1. Поставлення на облік як внутрішньо переміщеної особи в структурних підрозділах з питань соціального захисту та дія довідки переселенця упродовж усього періоду отримання допомоги.
  2. 2. Благополучне проходження перевірок, встановлених для внутрішньо переміщених осіб.
  3. 3. У разі, якщо у членів сім'ї не має у власності житлового приміщення або частини житлового приміщення, розташованого на контрольованій території України, крім житлових приміщень, непридатних для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану.

Водночас відповідно до Сімейного кодексу України, сім'ю становлять особи, які спільно проживають і пов'язані спільним побутом. Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина (особа до 18 років) належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

  1. 4. У разі, якщо у членів сім'ї не має депозиту в сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.
  2. 5. Для осіб працездатного віку – перебування в трудових відносинах з роботодавцем на контрольованій території України (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду впродовж часу, вказаного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більш ніж до досягнення ними шестирічного віку; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними; громадян, які доглядають за особами з інвалідністю I групи, або за дітьми з інвалідністю віком до 18 років, або за особами з інвалідністю I або II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку, а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги, студентів денної форми навчання).

Особам, що не працевлаштувалися або перебувають у трудових відносинах з роботодавцями на неконтрольованій території, впродовж двох місяців з дня призначення виплати грошової допомоги її розмір на наступні два місяці зменшується на 50%, а на наступний період припиняється.

У яких ситуаціях можна втратити адресну допомогу

Виплата грошової допомоги припиняється з наступного місяця в разі:

встановлення факту, що працездатні члени сім'ї впродовж двох місяців не працевлаштувалися або перебувають у трудових відносинах з роботодавцями на неконтрольованій території;

виявлення уповноваженим органом факту надання неправдивої інформації або неповідомлення про зміну обставин, що впливають на призначення допомоги;

Скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на встановлених законодавством підставах;

Непроходження встановлених законодавством перевірок переселенців.

Підстави скасування дії довідки переселенця

Рішення про скасування дії довідки ухвалюється керівником структурного підрозділу з питань соціального захисту населення на таких підставах:

1) внутрішньо переміщена особа самостійно подала заяву про відмову від довідки;

2) внутрішньо переміщена особа вчинила злочин, спрямований на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; вчинення геноциду, злочину проти людства або воєнного злочину;

3) внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання (вважається, що особа повернулася до покинутого місця проживання, якщо особа відсутня більш ніж 60 днів за місцем проживання).

Як не втратити соціальні виплати

Для того, щоб не втратити соціальні виплати, переселенцям необхідно дотримуватись зазначених вище умов призначення і виплати адресної допомоги та пенсії, а також виконувати обов'язки, встановлені законодавством для внутрішньо переміщених осіб.

Переселенці зобов'язані

  1. 1. Повідомляти про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад за новим місцем проживання упродовж 10 днів з дня прибуття на нове місце проживання.
  2. 2. Повідомляти про повернення на покинуте місце проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад не пізніш як за три дні до дня від'їзду.

За наявності у внутрішньо переміщеної особи обґрунтованих причин для продовження терміну її відсутності за місцем проживання більш ніж 60 днів, така особа може звернутися з відповідною письмовою заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. У такому разі термін відсутності внутрішньо переміщеної особи за місцем проживання може бути збільшений до 90 днів.

  1. 3. Надавати правдиві відомості для отримання довідки про взяття на облік і під час оформлення соціальних виплат.
  2. 4. Для пенсіонерів – вчасно проходити фізичну ідентифікацію в Ощадбанку (для власників електронних пенсійних посвідчень перші два рази що шість місяців, надалі – що 12 місяців; для власників звичайних платіжних карток банку – що три місяці з дня відкриття рахунку).

Анонсы событий

Гайсинська районна державна адміністрація

Архів новин

Июль 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
  • РГА
  • О районе
  • Новости и объявления
  • Экономика, инвестиции
  • Публичная информация
  • Гражданское общество
  • Административные услуги
  • Больше