Фінансова підтримка та технічна допомога

 Від весни 2014 року Україна стала на шлях амбітної програми реформ, націленої на стабілізацію своєї економіки та поліпшення життя своїх громадян. Україна та ЄС разом визначили програму реформ (так званий Порядок денний асоціації, який був востаннє оновлений у березні 2015 року) та разом слідкують за її поступом. Боротьба проти корупції, реформа судової влади, конституційна реформа та реформа виборчого законодавства, поліпшення бізнесового клімату та реформа державного управління, зокрема реформа децентралізації, є серед ключових у цьому порядку денному.

 Окрім політичної підтримки, Європейською Комісією було оприлюднено інформацію щодо пакету заходів ЄС підтримки України на період до 2020 року, обсягом у 12,8 мільярдів євро, що підтримуватимуть процес реформ протягом наступних кількох років.

 Ці кошти, зокрема, передбачають:

 3,41 мільярди євро кредитів у рамках макрофінансової допомоги від ЄС (МФД). З цих коштів 2,81 мільярди було вже виділено. Це є найбільшою сумою, яку коли-небудь ЄС виділяв на макрофінансову допомогу країні, що не є членом ЄС. Україна зможе скористатися останнім траншем на суму 600 мільйонів євро відповідно до третьої програми макрофінансової допомоги. Умовою для цього траншу є успішна реалізація заходів, вказаних в меморандумі, спільно погодженому Україною та ЄС. 

3 мільярди євро кредитів від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ)  за період з 2014 до кінця 2016 років. Кредит було виділено на підтримку розвитку інфраструктури та реформи в транспортній сфері, енергетиці, сільському господарстві, освіті та муніципальному секторі. Значну фінансову та технічну підтримку надано на розвиток малих та середніх підприємств.  З українською владою узгоджено меморандум про порозуміння щодо майбутніх інвестицій ЄІБ.

2,7 мільярдів євро інвестицій у 2014-2016 роках від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Завдяки підтримці ЄС та його держав-членів, зокрема через їхні донорські внески, ЄБРР допоміг у розвитку та реформах найрізноманітніших галузей, наприклад, банківського сектору, аграрного бізнесу та малого бізнесу в Україні. ЄБРР також сприяв закупівлі газу на опалювальний сезон 2015-2016 року на загальну суму в 300 мільйонів євро. Окремо (це не входить у зазначену вище суму) ЄБРР фінансував проекти з безпечності атомної енергетики.

879,2 мільйонів євро ґрантової допомоги, зокрема:

355 мільйонів євро на реалізацію так званого "Контракту з розбудови держави" на підтримку боротьби проти корупції, здійснення реформи державного управління, судової системи, а також конституційної та виборчої реформ.

10 мільйонів євро у рамках програми підтримки громадянського суспільства, щоб зміцнити його здатність підтримувати та моніторити процес реформ.

110 мільйонів євро на підтримку розвитку приватного сектору в Україні та спонукання економічного відновлення України. Технічну підтримку надано для поліпшення законодавства, яке регулює умови роботи малих та середніх підприємств, та для сприяння імплементації Угоди про асоціацію. Водночас ЄС також підтримує відкриття центрів консультаційної допомоги бізнесу в українських регіонах та сприяє кращому доступу малих та середніх підприємств до фінансових ресурсів.

90 мільйонів євро на підтримку реформи децентралізації та місцевого самоврядування. У рамках цієї допомоги місцеві органи влади отримують консультаційну підтримку для поліпшення своєї прозорості, підзвітності та здатності забезпечувати потреби громадян. Також надається підтримка для поліпшення надання адміністративних послуг на місцях, по всій Україні.

15 мільйонів євро антикорупційної програми для підтримки нових антикорупційних інституцій, зміцнення парламентського нагляду та спроможності громадянського суспільства та незалежних медіа  у боротьбі проти корупції.

28,5 та 37,5 мільйонів євро технічної допомоги (в 2016 та 2017 роках відповідно) для посилення спроможності українських органів державної влади у розробленні та впровадженні ключових реформ та у підтримці імплементації Угоди про асоціацію.

104 мільйонів євро у рамках програми реформи державного управління, націленої на підготовку нового покоління державних службовців в Україні, організацію урядування відповідно до європейських стандартів, впровадження найкращого досвіду в сфері формування стратегій та на просування реформ у ключових секторах.

52,5 мільйонів євро у рамках програми з підтримки верховенства права, що надаватиме допомогу реформі сфері юстиції та правоохоронних органів.

76,7 мільйонів євро для Інструменту для стабільності та миру (IcSP), який від 2014 року підтримував ініціативи зі спостереження за виборами та відновлення довіри в суспільстві. У рамках цього інструменту також здійснювалася підтримка роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, надавалася допомога внутрішньо переміщеним особам та громадянам, що постраждали від конфлікту. Інструмент також сприяв відновленню механізмів врядування та примиренню в спільнотах, що постраждали від конфлікту. Крім того, в його рамках здійснювалася реформа поліції.

Крім того, 21 лютого 2018 року, Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення про затвердження Плану дій РЄ для України на 2018-2021 роки. Ключовими партнерами з української сторони є центральні та місцеві органи державної влади і неурядові організації.

Розрахунковий бюджет Плану дій становить 29,5 млн. євро, у фінансуванні якого вже беруть участь Швейцарія, Норвегія, Данія, Швеція, Нідерланди, Ірландія, Чехія, Литва, Угорщина, Ліхтенштейн та Європейський Союз.

Заходи у рамках Плану дій спрямовані на підтримку конкретних реформ, що мають привести українське законодавство, інститути та практику у відповідність до європейських стандартів у сфері прав людини, верховенства права і демократії.

Анонсы событий

Гайсинська районна державна адміністрація

Архів новин

Июль 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
  • РГА
  • О районе
  • Новости и объявления
  • Экономика, инвестиции
  • Публичная информация
  • Гражданское общество
  • Административные услуги
  • Больше