Програми та агентства ЄС

Європейську політику сусідства започатковано у 2004 р. з метою забезпечення стабільності та сталого економічного розвитку в країнах-сусідах, які не увійшли до політики розширення ЄС, шляхом відкриття для них перспективи поступової інтеграції до внутрішнього ринку ЄС.

4 грудня 2006 р. Європейська Комісія оприлюднила повідомлення для Європейської Ради та Європарламенту"Загальний підхід до можливостей країн-партнерів Європейської політики сусідства (ЄПС) брати участь в агентствах та програмах Спільноти", в якому передбачено можливість участі України як країни-партнера ЄПС у роботі галузевих агентств та тематичних програм ЄС.

Агентства ЄС створені з метою сприяння регулюванню діяльності окремих секторів на рівні ЄС. Конкретні умови та принципи участі України в агентствах мають встановлюватися двосторонніми угодами з кожним окремим агентством. Це надає країнам – партнерам право стати спостерігачем у правлінні агентства. У більшості випадків вимагається також наближення національного законодавства та сплата членських внесків. Детальні умови та порядок співробітництва / участі у роботі агентства визначені у регуляторному акті, яким воно створене.

Види агентств:

Регуляторні: сприяння Комісії у формуванні нових правил і контроль за здійсненням існуючих (Європейське агентство авіаційної безпеки (EASA));

Операційні: координація спільних операцій держав-членів ЄС (FRONTEX);

Інформаційні: сприяння державам – членам в аналізі, оцінці, а також надання наукової інформації і даних (Європейське агентство з навколишнього середовища (EEA).

На сьогодні 22 агентства ЄС є відкритими для участі країн-партнерів ЄПС.

Українські органи виконавчої влади в тій чи іншій формі співпрацюють з 10 агентствами ЄС:

ДКА – Європейське космічне агентство (European Space Agency (ESA), Європейський наглядовий орган Глобальної навігаційної супутникової системи «Галілео» (ГНСС) (European GNSS Supervisory Authority (GSA);

Міноборони – Європейське оборонне агентство (European Defence Agency (EDA);

Держприкордонслужба – Агентство ЄС з менеджменту оперативного співробітництва на зовнішніх кордонах (European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders of theMember States of the European Union (FRONTEX);

МОЗ – Європейський моніторинговий центр з питань наркотиків та наркозалежності (EuropeanMonitoring Centre on Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), Європейський центр з питань профілактики та контролю хвороб (European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC);

ДФС – Європейський офіс по боротьбі з шахрайством (European Anti-Fraud Office (OLAF);

Державіаслужба – Європейське агентство з авіаційної безпеки (European Aviation Safety Agency (EASA);

МВС – Європейський поліцейський офіс (European Police Office (EUROPOL), Європейський поліцейський коледж (European Police College (CEPOL).

Тематичні програми ЄС спрямовані на розвиток внутрішніх політик ЄС в соціальній, гуманітарній, торговельно-економічній та інших сферах. Участь у програмах вимагає попереднього укладення рамкової угоди між Україною та ЄС, яка встановлюватиме загальні умови доступу до програм ЄС. Угода слугуватиме основою для укладення меморандумів про взаєморозуміння з ЄК, які визначатимуть детальні технічні, фінансові та адміністративні домовленості щодо участі в конкретних програмах.

1 листопада 2011 р. набув чинності Протокол до Угоди про партнерство і співробітництво про Рамкову угоду між Україною та ЄС про загальні принципи участі України в програмах Співтовариства (Закон України про ратифікацію від 21 вересня 2011 р. № 3764), що дозволяє Україні стати повноправним учасником більше ніж двадцяти галузевих програм у сферах енергетики, конкурентоздатності та інновацій, комунікації, споживчої політики, охорони здоров’я, культури, освіти та науки, молодіжної політики тощо. Протокол створює правові підстави для укладення меморандумів про взаєморозуміння, які визначають умови участі України у кожній конкретній програмі ЄС (умови, принципи участі, фінансові зобов’язання тощо).

Рішеннями Української частини Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС схвалено Методичні рекомендації щодо аналізу умов участі України у програмах та агентствах ЄС.

У лютому 2012 р. Європейська Комісія уніфікувала підходи щодо умов участі 13-ти країн-учасниць Європейського інструменту сусідства та партнерства (ЄІСП) у «відритих» та «частково відкритих» програмах ЄС, а також розробила механізм співфінансування витрат (у розмірі 50% від загального внеску) в разі участі країни ЄІСП в агенції ЄС.

Починаючи з 2014 р. у рамках Бюджету ЄС на 2014-2020 роки Європейською Комісією модифіковано перелік програм, у тому числі умов участі у них країн Східного партнерства відповідно до формування пріоритетів розвитку ЄС.

Мінекономрозвитку, яке є координатором участі України у програмах та агентствах ЄС, спільно з заінтересованими органами виконавчої влади з урахуванням інституційної та фінансової спроможності у лютому 2014 р. підготовлено та надіслано Стороні ЄС позиційний документ щодо пріоритетних сфер співпраці в рамках нового покоління програм ЄС, якими визначено:

- наука, технології та інновації – рамкова програма ЄС у сфері досліджень та інновацій «Горизонт 2020»;

- митна та податкова політика – програми «Фіскаліс 2020», «Митниця 2020»;

- статистика – «Статистична програма ЄС»;

- підприємництво – «Програма ЄС з підвищення конкурентоспроможності малих та середніх підприємств».

Позиція Української Сторони полягає у необхідності поетапного залучення до діяльності програм ЄС, а також продовження роботи з агентствами у рамках відповідних двосторонніх угод.

Також Ви маєте змогу переглянути посібник для журналістів «Європейський Союз», що є незамінним інструментом для тих, хто шукає інформацію про Європейський Союз та його діяльність, в основному в Україні, але також і в самому ЄС. Тут Ви знайдете нову та актуалізовану інформацію про програми та проекти ЄС в Україні, його інституції, громадські організації та асоціації, які активно і на експертному рівні займаються питаннями європейської інтеграції, а також європейські та українські аналітичні центри.

 

Посібник для журналістів ЄС.pdf

 

Announcements of events

Гайсинська районна державна адміністрація

Архів новин

July 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
  • DSA
  • About the district
  • News and announcements
  • Economy, investment
  • Public information
  • Civil society
  • Administrative services
  • More